Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Όταν καλπάζει η επινοητικότητα

Μεγαλώσαμε με τις κινούμενες εικόνες και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτές. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε το ξάφνιασμα και τον ενθουσιασμό των Αμερικανών θεατών που το 1880 στην Καλιφόρνια είδαν για πρώτη φορά άλογα να καλπάζουν σε πανί στην προβολή που έκανε ο Eadweard Muybridge (Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ), πρωτοπόρος φωτογράφος και κατά μια έννοια "πατέρας" του κινηματογράφου.

Ο Muybridge είχε εφεύρει το Zoopraxiscope, μια μηχανή προβολής, στο γυάλινο περιστρεφόμενο δίσκο της οποίας ζωγράφιζε τις φωτογραφίες του που απεικόνιζαν τις διαφορετικές φάσεις της κίνησης ανθρώπων και ζώων. Προβάλλοντάς τες σε οθόνη σε γρήγορη εναλλαγή, δημιουργούσε την εντύπωση της κίνησης.
Πώς όμως κατάφερνε να φωτογραφίσει τις διαφορετικές φάσεις τις κίνησης ανθρώπων και ζώων, αιχμαλωτίζοντας την κίνησή τους; Πώς, για παράδειγμα, έβγαλε τις φωτογραφίες  που αναλύουν την κίνηση του καλπασμού ενός αλόγου; 

Τοποθέτησε 24 φωτογραφικές κάμερες στη σειρά ενώνοντας τα κλείστρα τους με αντίστοιχο αριθμό σχοινιών, κάθετων στη διαδρομή του αλόγου. Καθώς το άλογο περνούσε, παρέσυρε ένα ένα τα σχοινιά και προκαλούσε το διαδοχικό άνοιγμα των κλείστρων των μηχανών, καταγράφοντας τα στιγμιότυπα. 
Για να κατανοήσεις καλύτερα τη διαδικασία δες παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα από βίντεο αφιερωμένο στον μεγάλο αυτό πρωτοπόρο του κινηματογράφου.


Και να το αποτέλεσμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου